tirsdag den 12. juni 2012

Biotop 4 opgave



Biotop 4 opgave

Trine Looft PN10533

Da jeg sidst besøgte min biotop for at samle inspiration til denne opgave, blev jeg nysgerrig efter at vide mere om flere forskellige ting, se evt. min blog: http://trinevnt.blogspot.dk/search/label/Biotop og http://trinevnt.blogspot.dk/2012/05/pa-tur-til-min-biotop-sneum-sluse-d.html
Jeg tog en rundtur på nettet og fandt en masse nyttige hjemmesider:
Siderne gav mig svar på de fleste af mine spørgsmål om digets, slusens og hyttebyens historie, samt fakta om tidevandet.
”I 1928 blev slusen ved Sneum Ås udløb bygget og diget langs havet opført. Diget danner afslutningen på et næsten ubrudt dige langs kysten helt fra Holland. Ved Sneum Sluse ligger en lille hyttekoloni af jagt- og fiskehytter, som er opstået i flere etaper, den første bygning i området er fra 1930'erne. Også i 1950-1960'erne byggede man hytter på digelaugets udlejede jord. I dag fungerer hytterne som primitive sommerhuse, de yderste ved åen alle med bådebro.” (http://www.kulturarv.dk/vadehavet-kulturarvsatlas/kulturmiljoeer/sneum-sluse/)
I forhold til tidevandet (”… vandet stiger og falder hver 12½ time.”)(http://www.mitvadehav.dk/ordbogen.aspx), så har jeg en plan om, at jeg i løbet af min sommerferie vil besøge min biotop på forskellige tidspunkter af dag og aften timerne, og observere tidevandet; hvor meget bliver dækket af vand, hvad gør det ved planterne, hvilke spor sætter det osv.
Aktivitet ( Dette er et tænkt forløb, men satser på at jeg selv tager ud til min biotop i næste uge, og så følger fotos)
Jeg vil lave en tur ud til min biotop med en gruppe af de ældste børnehavebørn. Vi skal på jagt efter nogle af de særlige planter, som er at finde på vaden.
Som noget af det første vil jeg bede dem lave en tegning af deres forestilling om Vadehavet.
(Jeg blev engang bedt om at tegne en ”Fuglekøje” i forbindelse med en tur til Fanø, og det satte virkelig fantasien i gang.)
Inden selve udflugten vil jeg fortælle dem om tidevandet, og om hvilke forhold disse planter lever under; at de skiftevis er vanddækkede og tørlagte, og at miljøet er meget salt. Vi kunne evt. lave nogle forsøg med planter og saltvand hjemme i børnehaven, og børnene kunne prøve at smage på det salte vand (1 kg vand + 35 g salt).
Jeg vil udstyre dem med et bestemmelsesark med billeder og navne på 6 forskellige planter: Tætblomstret hindebæger, Kveller/Salturt, Vadegræs/Spartina, Strand-vejbred, Strand-malurt og Læge-kokleare. Vi vil sammen kigge på billederne og jeg vil læse navnene op. Bestemmelsesarket er lånt inde fra: http://www.mitvadehav.dk/media/47895/plantebestemmelsesark.pdf
Under udflugten vil jeg lade børnene gå forrest, på jagt med deres bestemmelsesark (lamineret så det kan modstå lidt vand), og min rolle vil være at hjælpe børnene med deres evt. tvivl og spørgsmål og tage fotografier. Vi har inden afgang aftalt, at hvert barn må plukke en af hver plante. Til slut og som afrunding, vil vi samle planterne til en buket, og tage den med hjem i børnehaven.
Jeg vil løbende fortælle børnene om planterne og deres funktion, og lade dem smage på f.eks. salturten. Information om de forskellige planter vil jeg bl.a. finde inde på: http://www.mitvadehav.dk/opgaver/tidevand-og-landskab/laer-om-planter-ved-vadehavet.aspx
Efter udflugten vil vi kigge på fotos og på vores hjembragte buket. Jeg vil tale med børnene om vores tur og spørge ind til hvad de synes var mest spændende osv. Jeg vil observere om børnene kan huske navnene på de forskellige planter.
Jeg vil til slut bede dem om at lave en tegning af vadehavet, og se om noget er ændret i forhold til deres første tegning.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar